Aktuális

2009. március 16. hétfő, 00:52

Az év autói Magyarországon: Az Autó2, az olvasók, az Info Rádió és a Blikk szavazása - Esztergom aranya

Véget ért a szavazás, elkelt az egyik legrangosabb hazai autósdíj, az „Év tesztautója” cím. Az Autó2 szakújságíróin kívül értékeltek olvasóink, s két médiapartnerünk, az Info Rádió és a Blikk című napilap szintén győztest hirdetett. „Az év internetes autója” kategóriában is gazdára talált a babérkoszorú.

Az év autói Magyarországon

A szerkesztőség udvarában tavaly közel száz autó fordult meg: a városi minitől a luxuslimuzinig, az olcsók és a nagyon drágák, a különleges technikai megoldással felvértezett darabok egyaránt, mind újdonság. Decemberben készült el a lista a kipróbált modellekről, és mérlegeltünk: vajon melyik az az autó, amelyet műszakisága, egyedi, ötletes részletei érdemessé teszik, hogy bejusson a tizenkettes döntőbe? A legjobb tucat most a Citroën C4 Grand Picasso 2.0 HDi, a Citroën C6 2.7 V6 HDi, a Ford S-Max 2.0 TDCi, a Honda Legend 3.5i V6, a Kia Carens 2.0 CRDi, a Lexus GS450h, a Nissan Note 1.4 16V, az Opel Corsa 1.3 CDTI, a Peugeot 207 1.4 16V, a Skoda Roomster 1.9 PD TDI, a Suzuki SX4 1.6 16V és a Toyota Yaris 1.3 VVT-i lett.

„Az év tesztautóját” az újságírók mellett az olvasók is kiválaszthatták az élbolyból: levelezőlapon, az újságból kivágott szavazólapon, e-mailben és a világhálón keresztül is vártuk a győztes típus nevét. A közönség egy másik díjat is adományozott. A www.a2.hu oldalon zajlott „Az év internetes autója” címért folyó versengés, valamennyi modell jelölt lehetett, amely megtalálható az oldal Autószalonjában.

Az Info Rádió a www.inforadio.hu internetes oldalán jelentette meg a döntősök listáját, a website látogatói „ítélkeztek” a győztesről. A Blikknél az olvasók hoztak döntést, hogy kit tartanak méltónak a babérkoszorúra.

Az Autó2 újság 2007/4. számában megjelent cikk rövidített változata

„Az év tesztautója”, az Autó2 választottja: Suzuki SX4 1.6 16V

Terepes képességekre utal az első védőlemez és a jelentős hasmagasság

A Magyar Suzuki sikertörténet. Először az első generációs Swift aratott az olcsó és megbízható családi autót keresők körében, majd jöttek sorban a többiek: Wagon R+, Ignis, az új Swift, és 2006-ban az SX4. Utóbbi két modellel a Suzuki képes volt egy eddig ismeretlen vevőkört meghódítani: 2005-től új időszámítás kezdődött, olcsó tömegautókból divatos, fiatalok számára is vonzó alternatívát jelentő darabokká váltak a japán cég hazai gyártású típusai.

Az SX4 rendhagyó próbálkozás. Egyrészt, mert nem hagyományos osztályban versenyez: magas utasterével, könnyű terepre is alkalmassá tehető hajtásrendszerével az egyre kedveltebb szabadidő-autók táborába szeretne beférni. Másrészt feltűnő és divatos karosszériát kapott, ugyanakkor árát nem a leglaposabb pénztárcájú vevőkhöz szabták, de még így is jó ajánlat a piacon.

A

Nagy tengelytávolság, magas karoszszéria. A csomagtér ajtaja is magasról nyílik

sikerkovács második generációs Swift módosított padlólemezére állított SX4 karosszériája robusztus felépítésű, terepes vonása a 19 cm-es hasmagasság, a rövid túlnyúlások. A karosszériát fekete műanyag védőelemekkel „bástyázták” körbe, ezek terepen és a városi parkolóhely-vadászatkor is óvják az autó sérülékeny pontjait. A beltérben a megszokott tömegautós látvány fogad: többnyire kemény műanyagokból építették fel a műszerfalat és az ajtókat. Az utastér mégsem kelt rossz benyomást, a kidolgozás jó, itt-ott fémszínű betétek dúsítják a praktikus térelemeket. A belső stílusa a Swiftből lehet ismerős, a kistestvér öröksége a viszonylag kevés tárolóhely és a szélvédőben tükröződő műszerfal. A helykínálat nem szűkös, széles is, magas is az SX4. A vezetőülés állítható magasságú, a lap és a támla is ideális hosszúságú, utóbbi oldaltartása is megfelelő. A kormány csak fel és le szabályozható, ennek ellenére nem nehéz megtalálni az optimális vezetési pozíciót. Hátul inkább két személyt várnak szívesen, a belépő küszöb nem alacsony, de a térdeknek és a fejeknek is van elég helyük. A tesztautó osztottan dönthető, és lapjukkal együtt előrebuktatható hátsó üléseket kapott. A csomagtartó nyílása széles, a rakodóperem kissé magas, de a pakolhatóság nem rossz. A poggyászoknak alaphelyzetben 270 literes tér jut, a többlépcsős ülésdöntés eredményeként akár 1045 literes teljes kapacitás is elérhető.

Az Autó2 először a csúcsmodellt foghatta próbára. A tesztautónk 1,6 literes 16 szelepes, 107 LE-s benzinmotorja nem zajos, 2500-as fordulatszám felett kel igazán életre. Az ötfokozatú váltó megbízhatóan kapcsolgatható.

A műszerfal szerint Swift is lehetne. Sok a műanyag, a minőség jó, az ergonómiára sem lehet panasz

Az autó aduja a négykerékhajtása. A kézifék mellett elhelyezett gombról választható ki az üzemmód: az alap a kétkerékhajtás, lehet automata a rendszer (a számítógép dönti el, hogy az útviszonyokat figyelembe véve hogyan osztja el a nyomatékot a tengelyek között), és fix 4×4-es beállítás is létezik. Utóbbi állásban 50:50 százalékban jut az erő a két tengelyre, ilyen üzemet 60 km/órás sebességig enged az SX4 „agya”. A terepjáró képességek jók, könnyebb terepet, sáros dűlőutat nehézség nélkül abszolvál a magyar SUV, de akár komolyabb slamasztikából is képes kimászni.

A jó egyenesfutású, enyhén feszes beállítású, de alapvetően komfortosra hangolt futóművű, a magas felépítmény miatt nagy tempóval vett kanyarokban sodródásra hajlamos esztergomi sokoldalú versenyző. Ha kell, elvisz egy kisebb családot, ha kell, elviseli a földutat, s nem riad meg a tereptől sem.

Vonzó alternatíva, amelynek kisebb hibáit feledtetik jó képességei, minősége, megjelenése és tulajdonságaihoz mérten kedvező ára.

Az Autó2 újság 2007/4. számában megjelent cikk rövidített változata

„Az év internetes autója”: Alfa Romeo Brera

A www.azauto.hu minden új autó műszaki adatát, felszereltségét és extraárait "fejből tudó" Autószalonjában legtöbben az Alfa Romeo Brerára voksoltak

Ebben a versenyben nemcsak a tesztautók, hanem valamennyi itthon kapható típus küzdött egymással. A szavazás végeredménye az Alfa Romeo Brerát hozta ki győztesként. Az olasz kupé stílusos külsejével, kétféle benzines és egyféle dízelmotorjával kellemes túrázó.

Eredmények: 1. Alfa Romeo Brera 2. Alfa Romeo 159 3. Suzuki Ignis 4. Toyota Land Cruiser 5. Citroën C6 6. Honda Civic 7. Lexus GS 8. Audi Q7 9. Ferrari 575 Maranello 10. Opel Corsa

Az Autó2 újság 2007/4. számában megjelent cikk rövidített változata

„Az év tesztautója”, az olvasók díja: Lexus GS 450h

A tavalyi felhívásra több mint másfél ezer visszajelzés érkezett. A legtöbben e-mailben küldték el véleményüket, de sokan éltek a hagyományos levelezőlapos megoldással és a netes szavazás lehetőségével is. Ahogy tavaly, az idei voksoláskor is főlényes pontozással nyert az első helyezett. Az olvasók a hibrid hajtású nagyautót, a Lexus GS 450h-t tartották érdemesnek a kitűntető címre. A második helyet a Citroën C4 Picasso kaparintotta meg, a francia egyterű „Az év autója”-díjjal kitűntetett Ford S-Maxot utasította maga mögé.

Eredmények: 1. Lexus GS 450h 2. Citroën C4 Picasso 3. Ford S-Max 4. Suzuki SX4 5. Opel Corsa 6. Honda Legend 7. Skoda Soomster 8. Toyota Yaris 9. Citroën C6 10. Peugeot 207 11. Nissan Note 12. Kia Carens

Az Autó2 újság 2007/4. számában megjelent cikk rövidített változata

A Blikk olvasói a Corsát akarják

A Blikk olvasói emailben és SMS-ben küldött szavazataikkal a megújult Opel Corsa győzelmét támogatták az „Év Tesztautója” 2007 címre. Az összes voks 15 százaléka kellett az elsőséghez. A második helyezett a tehetős emberek autója, a Lexus GS 450h lett 13 százalékkal. A harmadik helyre a Ford különleges egyterű modellje, a népautónak szintén nem nevezhető S-Max lépett. A dobogósok mindegyikében közös vonás, hogy erős esztétikai élményt nyújtanak, precíz a kivitelük, megbízhatóak, és az utastérben felhasznált anyagok minősége is kiváló. Az Opel Corsa sikeréhez persze mindez még kevés lenne, hiszen a versenytársak között akad hasonló adottságú jármű. A Corsa 1,3 CDTI motorja gazdaságos, mégis rugalmasan mozgatja a kisméretű kasztnit. A városi közlekedés ideális eszköze a rövid, de tágas belső terű autó. A női vezetők számára kedvezőek ezek a tulajdonságok, ami abból is kiderül, hogy az email szavazatok jelentős részét a szebbik nem képviselői küldték.
A Blikk teljes listája:   1. Opel Corsa 1.3 CDTI   2. Lexus GS 450h   3. Ford S-Max 2.0 TDCi   4. Peugeot 207 1.4 16V   5. Honda Legend 3.5i V6   6. Skoda Roomster 1.9 TDI   7. Toyota Yaris 1.3 VVT-i   8. Suzuki SX4 1.6 16V   9. Citroën C4 Picasso 2.0 HDi 10. Citroën C6 2.7 HDi 11. Nissan Note 1.4 16V

Az Autó2 újság 2007/4. számában megjelent cikk rövidített változata

„Az év tesztautója” – az Info Rádió díja: Ford S-Max

A népszerű hírrádió hallgatói idén a német gyártó „Az év autó-ja”-díjjal is kitűntetett egyterűjét emelték az első helyre.

Az Autó2 újság 2007/4. számában megjelent cikk rövidített változata

Comments

comments

Címkék: , , , , ,
nyomtatóbarát verzió

Hozzászólások

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

Eseménynaptár

Friss anyagok

A gyújtógyertyák feladata

A gyújtógyertyák elsődleges feladata a levegő/üzemanyag keverék begyújtásához, valamint...

Megvan Európa legjobb vétele!

Az Autobest összeurópai zsűrije a Renault Austral-t választotta 2023...

Miért fontos az olajszűrő?

Ha a motorban az olaj hosszabb ideig szűretlenül marad,...

Hangos Az Autó! – 8. rész

Az 8. rész az első téma alatti lejátszóval indítható...

Első ecoMobility Day a Magyar Autóklub szervezésébenElső ecoMobility Day a Magyar Autóklub szervezésében

Rendhagyó közlekedési témájú konferencia és környezetbarát járműveket bemutató nyílt...

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás