EuroNcap törésteszt: Volkswagen Passat – 2001

Általános védelem 82 %
Frontális ütközés elleni védelem 75 %
Oldalütközés elleni védelem 89 %
Gyalogos védelem 36 %

Frontális ütközés Az erős utastér biztos túlélést jelent. A vezető feje csaknem a légzsák mellé esett. Ezért az autó nem vesztett pontot, de valószínű a mellkas és a kormány találkozása. Máskülönben a védelmi rendszer jó. A vezető lábát kemény részek ütése érheti el. Az EuroNcap reméli, hogy a hátsó öv középen alapáron is hárompontos lesz.

Oldalütközés A védelem figyelemre méltó. A fejlégzsák elől és hátul is megfelelő védelmet ad. A VW befizetett az oszlop tesztre is azért, hogy megvizsgálják az opciós függönylégzsákot is. Kár, hogy ez a légzsák még nem számít alapfelszerelésnek.

Gyerekvédelem A gyár a Römer Prince Bopsy G1 Universal ülést ajánlotta a teszthez, menetirányba szerelve. A védelem jó, de az értékelés megjegyzi, hogy a menetirányba ültetett másfél éves gyerek nyaka terhelést kaphat.

Gyalogos védelem Az autó ugyanazt nyújtja, mint a hasonló méretűek, de motorháztető eleje az átlagosnál nagyobb veszélyt jelenet a gyalogosokra.

 

Az Euro NCAP pontozási rendszer

Az autóiparban mára a vásárlói érdekvédelem legfontosabb szervezete lett a törésteszteket a gyáraktól függetlenül végző Euro Ncap társulás. Legutóbb tizenegy kisautót vizsgáltak meg.

Az 1966 óta muködő nem profitorientált vállalkozás célja az autóvásárlók tájékoztatása és a gyárak befolyásolása, hogy minél biztonságosabb autókat készítsenek. Az Euro Ncap 1966 óta 75 különböző kategóriájú autót vizsgált frontális és oldalütközéssel. Elemzi a két első ülésben ülő felnőtt, hátul gyermekülésben rögzített 3 és 1,5 éves gyermekeket, valamint egy gyalogost “képviselő” bábú sérülési kockázatát.

Az Euro Ncap csillagokkal jelzi az autók biztonságosságát. A csillagok száma pontozási rendszerre épül, külön a frontális, külön az oldalütközésnél a mért értékek és megfigyelések alapján pontozzák az autók védelmi képességét. Frontális tesztnél 16, oldalsónál 18 pont érhető el. A kapott pontok mellett jelzik, hogy ez az elérhető maximális védelemhez képest hány százaléknak felel meg, vagyis a kapott pont a maximális 16 és 18-at 100 százaléknak véve hány százalék. Ez alapján jelentik ki, hogy az autó védelmi képessége hány százalékos oldalsó és frontális ütközésnél.

A csillagos értékelés alapját a két pontszám összege adja: egyszerűen kiszámolják, hogy ez hány százaléka az elérhető összpontszámnak, vagyis a 34-nek.

 

Így ütköztet az EuroNcap

A frontális ütközési vizsgálatnál az autókat 64 km/órás sebességgel 40 %-os átfedéssel irányították egy deformálódó alumínium tömbnek. Oldalütközésnél egy deformálódó alumíniummal burkolt kocsit, 50 km/órás sebességgel gurítanak az autónak a vezető oldalán. Az autókban, mindkét első ülésen felnőtt bábú ült, mögöttük egy 18 hónapos és egy három éves gyerekbábút helyeztek el a gyári ajánlás szerint vásárolt és rögzített gyerekülésben. Az autó oldalütköztetése mellett külön vizsgálják a fej védettségét is, mégpedig úgy, hogy az autót egy oldalirányban 29 km/órás sebességgel haladó, sínen guruló platón egy 254 mm átmérőjű, oszlopot jelképező merev testnek lökik. Ezt a vizsgálati módszert a valódi baleseti statisztika hozta a laboratóriumba, közúton az egyik leggyakoribb ütközésfajta, amikor az autó oldalával oszlopnak, fának sodródik. Ilyenkor a bennülők feje kaphat akár végzetes ütést is. Frontális, oldal és az újabban mért oszlopütközésnél is pontokkal értékelnek, az elért és az elérhető pont viszonya adja meg százalékban az autó védelmi képességét.